Voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat is in juli 2022 het gewijzigde Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld en een vergunning Wet Natuurbescherming (Wnb) verleend. Beide documenten zijn naar de Raad van State gestuurd en hebben ter inzage gelegen. Op het gewijzigd PIP en de natuurvergunning hadden partijen bezwaar aangetekend.
Deze beroepsschriften richten zich voornamelijk op de onderbouwing die is geleverd op de natuurvergunning (stikstof). Ze gaan in op de maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat er via de gebiedsontwikkeling meer stikstof in kwetsbare natuur komt, de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) en de onderliggende verkeerscijfers (verkeersmodel GOL).
Uitspraak
De behandeling van deze rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het project. Na de zitting zal de Raad van State een onherroepelijke uitspraak doen over de bezwaren en zal duidelijk worden of het project GOL wel of niet door kan gaan. De uitspraak volgt minimaal zes weken na de zitting.
Gebiedsontwikkeling
Het programma GOL verbetert de leefbaarheid, veiligheid en natuur rond de A59 (tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk) door: het realiseren van drie ecologische verbindingszones om het Natuurnetwerk Brabant af te maken, ‘s-Hertogenbosch en omgeving verder te beschermen tegen hoogwater, de verkeerstructuur aan te passen, zodat minder autoverkeer door smalle woon- en winkelstraten rijdt en meer over randwegen en meer mogelijkheden te bieden voor recreatie en economische activiteiten.