De GOL strekt zich uit over meerdere gemeenten. In samenspraak met de betrokken overheden is ervoor gekozen om voor de GOL twee Provinciale Inpassingsplannen op te stellen, één voor GOL-Oost (Nieuwkuijk-Vlijmen- ’s-Hertogenbosch Oost) en één voor GOL-West (Waalwijk-Drunen-Heusden). Een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) is een provinciaal bestemmingsplan. Voor de op te stellen Provinciale Inpassingsplannen wordt één milieueffectrapport (MER) opgesteld. Het MER brengt de effecten van de projecten van de GOL op het milieu in beeld. Daarmee is het een belangrijk instrument om een verantwoorde keuze te maken.
Proces MER
Het opstellen van het MER startte in maart 2015 met een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), waarin is aangegeven wat het MER gaat onderzoeken en hoe dit wordt gedaan. Er worden voor GOL verschillende onderzoeken gedaan op thema’s als verkeer en vervoer, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid etc. De verkeerscijfers zijn als eerste afgerond en vormen de eerste input voor het MER van GOL. De komende maanden worden de onderzoeken op de overige thema’s uitgevoerd. Inmiddels is het MER afgerond.
Onderzoeken in MER
In het MER worden de milieueffecten van GOL in kaart gebracht aan de hand van een groot aantal milieuthema’s. De effecten van de maatregelen van GOL worden daarbij vergeleken met de autonome situatie, de referentiesituatie. Dit is de situatie waarin alleen de vastgestelde plannen, de zekere ontwikkelingen, worden uitgevoerd, maar we niets extra’s doen. Daarnaast worden de effecten van de maatregelen van GOL vergeleken met de referentie Plus situatie. Dit is de referentiesituatie aangevuld met plannen die nog niet vastgesteld zijn, maar wel zeer waarschijnlijk ontwikkeld worden. Het gaat hier om woningbouw- en bedrijvenplannen.
In de onderzoeken wordt aandacht besteed aan de directe effecten van de verschillende onderdelen van het programma, maar bijvoorbeeld ook aan de indirecte effecten die optreden door veranderingen in de verkeersstromen. In het MER voor project GOL komen de volgende thema’s aan de orde:
Bereikbaarheid en verkeersafwikkeling
Risico's van vervoer van gevaarlijke stoffen
EHS/ecologische verbindingszones
Landschap, cultuurhistorie en archeologie
Visueel ruimtelijke kenmerken
* Stikstofdioxide (NO2) is een gas dat in Nederland voor het grootste gedeelte door het autoverkeer wordt geproduceerd. Het is daarom een belangrijke indicator voor de luchtverontreiniging door verkeer.